2011. július 21., csütörtök

A csend ajándéka

Indián asszonyok bölcsessége
A világ szépségéről és az élet titkáról 







Fordította: Simon Márta



"Mindenkinek megvan a maga útja. Mindenkinek! Ahhoz, hogy a saját utadat járhasd, meg kell értened az összefüggéseket, szeretetet és tiszteletet kell táplálni magadban. Ha letérsz erről az útról, fájdalom és zavarodottság lesz a részed, teljesen mindegy, hogy egyébként mit teszel. Ugyanez érvényes egy egész országra, mind az egész világra. Ma ezen a ponton állunk. Nézz körül, mi történik a világban."

Nem vagyok olyan helyzetben, hogy az indián kultúráról értekezzek itt vagy máshol, viszont azt elmondhatom, hogy ez a kis könyvecske okos meglátásokat rejt. Indián nők gondolatai, de nem érzem úgy, hogy csak nőknek szól(na). A titok, a minden mindennel összefügg gondolata itt van elrejtve (vagy nyiltan) a sorokban, a sorok között. Légy jóban önmagaddal! - hallom kicsendülni.  Vedd észre a természet nagyságát, azt a hermóniát, ami körülvesz! - érzem a kisugárzást.
Az egyensúly férfi-nő között, az egyensúly önnön világodban -- jó, ha figyelsz rá. Hogy pontosítsak, jó, ha figyelsz arra a belső hangra, ami a legjobbat hozza ki belőled. Az érzésekre.

Szép ez a könyv. Megint abből a fajtából való, amit időnként elő kell venni. Ritka ajándéka a csendnek. [Ezek az asszonyok, ezek az indián nők tudtak valamit :)!]
Örülök, hogy újra rátaláltam. Nem először olvastam, csak éppen közbejött öt-hat esztendő az első lapozgatástól... És ez jó!

Néhány gondolat:

1. " Nem vagyok férfiellenes. A cselekvés férfidolog. A termelés férfidolog. De egyensúlynak kell lenni. Ha a szelíd belső hangra hallgatunk, akkor vagyunk kiegyensúlyozottak. De vigyázz! Két hang létezik; ez már csak így van. Hallgass mindig a jobbik hangra, arra, amelyik szelídebben szól. A másik sötét, megpróbál uralkodni, s olyan dolgokra rávenni, amely mérget táplál, önzővé akar tenni, s bánt. Mindenkinek, aki erre a világra születik, van egy feladata, s vannak bizonyos erők, amelyek útján vezérelik, hogy sikerrel járjon. Hogy ezt a feladatot legtisztábban kifejezésre juttathasd, ahhoz testileg és lelkileg együtt kell működni a szellemmel."

2. "A régészek, a múlt vallatói meg akarják találni az indiánok lakta terület határát. Az indiánok nem ismertek határokat. Szabadok voltak."

3. "Minden, minden és minden egyes dolog fontos.
És semmi, ami jó, nem megy gyorsan."

4. "Az indiánok elgondolása szerint Te vagy az Isten. Az Isten Benned van, Ő a Te részed. És ez nálunk az Élet kezdete, a Teremtés pillanata. Ezt hordozzuk magunkban."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése