2010. július 30., péntek

2010. július 29., csütörtök

Shakespeare
             Hamlet


"S elmédbe vésd jól e néhány szabályt: a gondolatnak nyelve sose keljen nálad, se tettre ferde gondolat. Légy nyájas ámbár, de ne köznapi. Kémlelve rostáld meg barátaidat, aztán szorítsd lelkedhez érckapoccsal, de minden első jöttment cimbora üdvözletén ne koptasd tenyered. Kerüld a patvart, de ha benne vagy, végezd, hogy ellened másszor kerüljön, füled mindenki bírja, szód kevés, ítéletet hallj bárkitől, ne mondj. Öltözz, miképp erszényedtől telik, drágán, ne torzul, gazdagon, ne cifrán, mert a ruha jellemzi emberét, s a franciák közt a jobb rangbéli a legválasztékosabb főmester ebben. Kölcsönt ne végy, ne adj: mert a hitel elveszti önmagát, el a barátot, viszont adósság a gazdálkodás hegyét tompítja. Mindenek fölött légy hű magadhoz, így, mint napra éj, következik, hogy ál máshoz se léssz. Isten veled, áldásom benned ezt érlelje meg."

2010. július 25., vasárnap

Szilágyi Domokos: A próféta

http://wwwold.sztaki.hu/~smarton/irodalom/szdaprof.htm
Paulo Coelho
                   A portobellói boszorkány (2)



21. "Programozd át magad a nap minden percében: töltődj fel olyan gondolatokkal, amik többé tesznek!"

22. "Problémáink többsége valójában nem egyébből fakad, mint a szabályok követéséből."

23. "Üldögélj mindennap néhány percig tétlenül, és aknázd ki ezt a semmittevést, amennyire csak tudod."

24. "Ha csatornává alakulsz, és meghallgatod önmagad, meg fogsz lepődni, mire vagy képes."

25. "A szerelemről beszélek, amit most kezdek fölfedezni, és minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy elpusztítsam, mielőtt előtör belőlem. Szeretném, ha elfogadnád: csak ennyim van."

26. "Azt mondjátok, hogy szerettek utazni? Ez nem a helyes kifejezés. A szeretet az emberek közötti kapcsolat. Azt kívánjátok, hogy a föld termékeny maradjon, ezért elhatározzátok, hogy szeretni fogjátok? Ez is butaság: a szeretet nem kívánság, nem ismeret és nem csodálat. A szeretet kihívás, tűz, amely éget, anélkül, hogy látnánk."

27. "A lelketek legsötétebb zugában némán azon siránkoztok, hogy sohase változik semmi. Miért? Mert folyton igyekeztek kordában tartani az erőt, amely mindent átalakít, ezért aztán továbbra is kihívások nélkül élitek az életeteteket."

28. "Intellektuális magyarázatra van szükségetek? Hát tessék: a változások csak akkor következnek be, amikor valami olyat teszünk, ami abszolút nem illik bele az általunk megszokott világba."

29. "Amit adsz, azt te is visszakapod - noha lehet, hogy onnan, ahonnan a legkevésbé várnád."

30. "Nem magányra vagyunk teremtve, és akkor ismerhetjük meg magunkat igazán, amikor meglátjuk magunkat a másik ember szemében."

31. "Ha egyszer rájövünk, hol vannak az Észlelés Kapui, pofonegyszerű lesz kinyitni és bezárni őket - amennyiben elfogadjuk saját furcsa viselkedésünket."

32. "Aki be akarja börtönözni a szeretetet, annak el kell zárnia a forrást, amely táplálja, és az így felgyülemlett víz hamar megposhad."

33. "Az igazi mester arra ösztönzi a tanítványát, hogy legyen bátorsága kibillenteni az egyensúlyából a világát, noha ő is tart attól, hogy mivel fog találkozni, és még jobban attól, hogy mit hoz a következő kanyar."

34. "Mindannyian tartozunk annyival a szeretetnek, hogy megengedjük neki: olyan formában nyilvánuljon meg, amilyenben akar."

35. "Miért van hát az. hogy az emberek mégis szívesebben hisznek valami távoliban, és megfeledkeznek a láthatóról, a csoda valóságáról?"

36. "Könyveket vásárolunk, edzőtermekbe járunk, figyelmünk jelentős részét annak a vágynak szeteljük, hogy megállítsuk az időt ahelyett, hogy mindennap hálát adnánk azért, hogy itt lehetünk ezen a világon. Ahelyett, hogy azon gondolkodnánk, miként élhetnénk jobban, megrögzötten csak a súlyunkkal vagyunk elfoglalva."

37. "Ahelyett, hogy mesterségesen elégetitek azt a sok kalóriát, amit magatokhoz vesztek, inkább próbáljátok meg átalakítani azzá az energiává, amire szükségetek van az álmaitok megvalósításához."

38. "Nincs az a szenvedély, ami hiábavaló volna, és nincs az a szeretet, amit el kéne utasítani."

39. "Egész életemben mindig az volt minden keresésem célja: hagy hagyjam, hogy a szeretet gátak és korlátok nélkül megnyilvánuljon bennem, hogy kitöltse az üres helyeimet, hogy rávegyen, hogy táncoljak, mosolyogjak, értelmet adjak az életemnek."

40. "A szeretet nem szokás, elkötelezettség vagy hála. A szeretet nem az, amit a romantikus dalok mondanak róla. A szeretet van. Nincs definíciója. Szeress, és ne kérdezz sokat. Csak szeress."

2010. július 24., szombat

Paulo Coelho
               A portobellói boszorkány (1)



1. "Senki nem gyújt gyertyát azért, hogy aztán az ajtó mögé zárja: a fény célja, hogy még több fényt gyűjtsön maga köré, hogy felnyissa a szemeket, hogy megmutassa a körülötte rejtőző csodákat."

2. "...ha a sors feltűnően bőkezű valakivel, biztosan akad valahol egy feneketlen kút, amely az illető összes álmát elnyelheti."

3. "Amióta az eszemet tudom, mindig így volt: edény vagyok, amelyben az Isteni Energia meg tud nyilvánulni."

4. "Minden mozgásban van. És minden valamilyen ritmusra mozog."

5. "Az a szent, aki életével azzá teszi magát. Elég, ha megértjük, hogy mindannyian valamilyen célból vagyunk itt, és elég, ha elkötelezzük magunkat ennek a célnak. Ha így teszünk, képesek leszünk nevetni kisebb-nagyobb szenvedéseinken, és félelem nélkül menni előre, abban a biztos tudatban, hogy minden lépésünknek megvan a maga értelme."

6. "A táncban megfér egymás mellett a spirituális és valós élet, konfliktusok nélkül. Azt hiszem, a balett-táncosok azért állnak lábujjhegyre, hogy egyszerre érintsék a földet és az eget."

7. "Isten a legfontosabb dolgokat elrejtette a bölcsek elől, mert ők nem érthetik meg az egyszerűt, és felfedte azokat az egyszerű szívűek előtt."

8. "Valamely, számomra érthetetlen módon az öröm ragályos, ahogy a lelkesedés és a szeretet is az."

9. "...ismerősök, akik életük minden percére találnak maguknak valamilyen abszurd elfoglaltságot, értelmetlen beszélgetések, hosszú telefonálások, amelyek során nem hangzik el semmi fontos. Láttam, hogyan találnak maguknak feladatot, csak hogy igazolják rátermettségüket, akik megijednek, mert aznap nem bíztak rájuk semmi fontosat."

10. "Mindennek, az égvilágon mindennek jelentése van ezen a földön, és a legkisebb dolgokat is tekintetbe kell venni."

11. "...vannak olyan kiválasztott lelkek, amelyek különleges fényt árasztanak magukból, és ezeknek találkozniuk kell egymással."

12. "Fontos, hogy hagyjuk, hogy a sors beavatkozzon az életünkbe, és eldönthesse, mi a legjobb mindannyiunk számára."

13. "A fény változékony, a szél eloltja, a villám meggyújtja, nincs ott egy állandó helyen, mint a ragyogó nap - mégis megéri harcolni érte."

14. "...a változások, amiket a sors idéz elő az mberekben, kedvezőek, csak meg kell tudni fejteni, ami bennük rejlik."

15. "...a világ mégsincs tele szörnyekkel és átkokkal, ahogyan a felnőttek tanították: szeretettel van tele, függetlenül attól, hogy a szeretet milyen formában nyilvánul meg."

16. "Örökre felejtsd el azt az elképzelést, hogy az út valami cél elérésének a módja. Valójában minden lépésünk megérkezés."

17. "Ennyi elég: megpróbálni valami olyasmit csinálni, ami egyáltalán nem illik bele a bennünket körülvevő hétköznapi valóságba."

18. "Tégy valamit annak érdekében, hogy újra megteljen az életed fantáziával. A fejünk fölött itt az égbolt, amelyet az emberiség évezredes megfigyelések során már annyiféleképpen magyarázott. De most felejts el mindent, amit a csillagokról tanultál, és újra angyalokká változnak, vagy gyermekekké, vagy bármivé, amiben éppen kedved van hinni. Ettől még nem leszel buta, hiszen ez csak egy játék, de gazdagabbá teheted az életed."

19. "Az emberek nem az élet titkát akarják megfejteni, hanem részt akarnak venni benne."

20. "Próbáld meg jól érezni magad, akkor is, amikor úgy gondolod, hogy te vagy a legutolsó a teremtmények sorában. Minden lehet ima - ha teljes szívünkből a jelen pillanatra figyelünk. ha cselekszel, légy olyan mint a folyó, ami folyik, csöndesen, átadva magát a nagyobb energiának."
Paulo Coelho
              Tizenegy perc


1. "Ilyen a világ: mindenki úgy beszél, mintha mindent tudna, és ha van merszed kérdezősködni, kiderül, hogy nem is tudnak semmit."

2. "A legfontosabb találkozásokat a lelkek előre megbeszélik egymással, amikor a testek még nem is látták egymást." 
James Redfield
                  A mennyei prófécia
 

1. "A csodák természetes velejárói az emberi létnek: nem hinni kell bennük, hanem támaszkodni rájuk."
 
2. "Az Első Felismerés akkor következik be, amikor tudatosodnak bennünk az életünkben bekövetkező véletlenek."

3. "Az történik az emberrel, hogy egyszer feltámad az ébersége, és összekapcsolódik az Energiával."

4. "Az élet értelme összefügg azzal, hogy meghaladjuk múltbeli beidegződéseinket, és továbblépjünk az életben."

5. "Az Univerzum mindannyiunkat képes ellátni energiával, ha megnyitjuk magunkat a forrás számára."

6. "Azt kutattam, miként irányít bennünket a belső erő annak a feladatnak az elvégzésére, amire egyedül mi vagyunk képesek, tudva azt, hogy ha boldogságra és megelégedésre vágyunk, e feladatot be kell teljesítenünk."

2010. július 22., csütörtök

Le a kalappal!

Popper Péter

http://www.elle.hu/article.php?id=1504 

Csukcs mítosz

 









Jurij Ritheu
                 Amikor a bálnák elmennek

1. "Azért jöttünk a világra, mert van az életnek egy magasabb megjelenési formája, a Végtelen Szeretet."

2. "Gondolatban megpróbálod lemérni az élet hosszát, egészen a távoli múlttól, amelynek kezdetére nem emlékszel, és a jövő eltűnik egy másik, felhőkön túli világ ködében, amelyet még senki nem tapasztalt meg, ahol már nem ismerik a halált, s ahol már nem hasonlítják össze ezt és azt a másik világot...És mindez együtt az élet, mely erősebb és hosszabb, mint az egész földi léted."

3. "Az igazság mindig meglepőbb a kitalálásnál, néha nehezebb elhinni, mint az üres kérdést. (Megtörténik, hogy az ember nem hisz saját szemének.)" 
Johann Wolfgang von Goethe
                      Werther szerelme és halála

1. "Azt keresd, amit e földön nem lehet megtalálni! Csakhogy én megtaláltam őt, éreztem a szívét, nagy lelkét, melynek jelenlétében többnek tűntem fel magam előtt, mint amennyi voltam, mert mindaz voltam, ami csak lehettem."

2. "...hitem szerint azok a legboldogabbak, akik gyermek módra élik a világukat."

3. "...minden szabály, bármit mondjanak is, megöli a természet igaz érzését és igaz kifejezését."

4. "...az fontos csak, hogy a kitűnőt meglássuk, és ki merjük mondani."

5. "Értelmetlenség magunk szerint ítélni meg másokat."

6. "A bolondok nem látják, hogy a hely tulajdonképpen egyáltalán nem fontos, és hogy az, aki a főhelyen ül, oly ritkán játsza a főszerepet."

7. "Nagyszerű dolog a lélek nyugalma és az, hogy örülni tudunk magunknak."

8. "Az embernek csak kevés rögre van szüksége, hogy örülhessen rajta, még kevesebb, hogy pihenjen alatta."

9. "Nem, semmi szó ki nem mondhatja azt a gyöngédséget, amit egész lényének megnyilatkozása mutatott." 

2010. július 21., szerda

Milan Kundera
                A lét elviselhetetlen könnyűsége

 1. "Az ember mindent előszörre és felkészületlenül él át."

2. "Csak az nehéz, ami szükségszerű, csak az értékes, aminek súlya van."

3. "Anélkül, hogy tudna róla, az ember a legsötétebb reménytelenség pillanataiban is a szépség törvényei szerint komponálja életét."

4. "A szerelem nem a szeretkezés iránti vágyban nyilvánul meg, hanem az együttalvást kívánó vágyban. (Ez a vágy csupán egyetlen nőre vonatkozik)." 

Gabriel García Márquez

                       A szerelemről és más démonokról

 

1. "Úgy találta, hogy a nők valami külön észbeli adottság alapján, ami csak az övék, úgy tudnak elsiklani a valóság zátonyai mellett, hogy nem szenvednek hajótörést."

2. "Sierva Maria akkor kérdezte meg tőle, igaz-e, amit a dalok mondanak: hogy a szerelem mindent legyőz.

- Igaz - mondta a márki -, de jobb, ha nem hiszed el."

3. "Nincs az az orvosság, ami meggyógyítaná, amit a boldogság nem tud meggyógyítani."

A legrégebbiek egyike

F.M.Dosztojevszkij
              A Karamazov testvérek

1. "Ahhoz, hogy megszerethessünk valakit, az kell, hogy rejtve maradjon előttünk, mert mihelyt megmutatja az arcát, máris oda a szeretet."

2. "Az igaz ember eltávolódik, de a fénye megmarad."

3. "Élni vágyom, és élek minden logika ellenére is. Ha nem hiszek is a dolgok rendjében, azért drágák nekem a tavasszal kifeslő, ragadós kis levelek, drága a kék ég, drága némelyik ember, akit - hidd el - néha nem is tudjuk, miért szeretünk, és drága némely emberi hőstett, amelyben talán már régóta nem hiszünk, de a szívünkkel csupa megszokásból, mégis tiszteljük."

4. "...a szeretet nagy tanítómester, de érteni kell hozzá, hogyan szerezzük meg, mert nehéz szert tenni rá, drágán lehet hozzá jutni, hosszú munkával és hosszú idő múltán, mert nemcsak pillanatnyilag, alkalomszerűen kell szeretni, hanem örökre. Egy-egy alkalommal ugyanis bárki tud szeretni, akár a gonosztevő is szerethet."

5. "Nos, a szívfacsaró szavakat meg kell bocsátani, feltétlenül. A szívfacsaró szavak könnyítenek az ember lelkén, azok nélkül túl nehezen viselné el a bánatot."

6. "Szerintem a közelieket nem lehet szeretni, legfeljebb a távoliakat."

7. "...mivel az ember nem tud meglenni csoda nélkül, teremt magának újabb és újabb, immár saját csodákat, és mostmár kuruzslók csodája, vénasszonyok varázslata előtt hajol meg, akkor is, ha százszor lázadó, eretnek és istentagadó."

8. "...az emberi lét titka nem abban rejlik, hogy csak éljen, hanem, hogy miért éljen. Az ember, ha nincs szilárd elképzelése arról, hogy miért éljen, nem hajlandó élni, és inkább elpusztítja magát, semhogy a földön maradjon."

9. "Szeretni Isten összes teremtményét, homokjának legkisebb szemcséjét is. Szeretni minden egyes levelet, Isten világosságának minden sugarát. Szeretni az állatokat, a növényeket, szeretni mindent. Ha mindent szeretünk, akkor felfogjuk a dolgok isteni lényegét. És ha felfogtuk, akkor napról napra jobban fogjuk érteni..."